Om uw kind aan te melden is een verwijsbrief van uw huisarts of een verwijzing van een lokaal team van de gemeente nodig. Als Focuz geen contract heeft met een gemeente, of als een gemeente dit jaar geen geld meer heeft om Focuz nog nieuwe cliënten aan te laten nemen, dan biedt Focuz alsnog de mogelijkheid om uw kind in zorg te nemen. U kunt dan zelf de kosten van het traject betalen. Wij brengen de kosten direct bij u in rekening. Klik hier voor meer informatie.
Omdat we een klein behandelcentrum zijn, dat niet 24 uur per dag bereikbaar is, behandelen wij geen zeer moeilijk beheersbaar gedrag, zoals suicidaliteit, zelfbeschadigend gedrag, psychoses of verslavingsproblematiek. Hiervoor kan een kind of jongere beter worden aangemeld bij een grote GGZ-instelling.
Doelgroep- Kinderen van 4 tot en met 17 jaar.
- Alblasserdam
- Albrandswaard*
- Barendrecht*
- Bergambacht (Krimpenerwaard)
- Bernisse (Nissewaard)*
- Binnenmaas (Hoeksche Waard)
- Blaricum
- Bodegraven-Reeuwijk
- Capelle aan den IJssel*
- Cromstrijen (Hoeksche Waard)
- De Ronde Venen
- Delft
- Dordrecht
- Giessenlanden (Molenlanden)
- Gooise Meren
- Gorinchem
- Gouda
- Hardinxveld-Giessendam
- Hendrik-Ido-Ambacht
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Houten
- Huizen
- Korendijk (Hoeksche Waard)
- Krimpen aan den Ijssel*
- Krimpenerwaard
- Lansingerland*
- Laren
- Leerdam (Vijfheerenlanden)
- Leidschendam-Voorburg
- Lopik
- Maassluis*
- Midden-Delfland
- Molenlanden
- Molenwaard
- Montfoort
- Nederlek (Krimpenerwaard)
- Nieuwegein
- Nissewaard*
- Oud-Beijerland (Hoeksche Waard)
- Ouderkerk (Krimpenerwaard)
- Oudewater
- Papendrecht
- Pijnacker-Nootdorp
- Ridderkerk*
- Rijswijk
- Schiedam*
- Schoonhoven (Krimpenerwaard)
- ‘s-Gravenhage
- Sliedrecht
- Spijkenisse (Nissewaard)*
- Stichtse Vecht
- Strijen
- Vianen (Vijfheerenlanden)
- Vijfheerenlanden
- Vlaardingen*
- Vlist (Krimpenerwaard)
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wassenaar
- Weesp
- Westland
- Wijdemeren
- Woerden
- Zederik (Vijfheerenlanden)
- Zoetermeer
- Zuidplas
- Zwijndrecht
Na aanmelding en invullen van de screenings vragenlijsten door ouders en leerkracht, wordt er een intake met de kinderpsycholoog gepland. Waar nodig is het intakegesprek gelijk in combinatie met de kinderarts. Na de intake krijgt u gelijk een terugkoppeling van de vervolgstappen.
Vaak wordt er eerst een onderzoek ingepland, wat kan bestaan uit een onderzoeksochtend voor uw kind, een interview met u als ouders, een schoolobservatie, een gesprek met de leerkracht etc. Na het onderzoekstraject (duur gemiddeld 4 tot 6 weken) volgt er een adviesgesprek. Tijdens het advies wordt er samen met de behandelaar een plan van aanpak gemaakt. Vaak wordt er gestart met het inplannen van 5 behandelcontacten. Bij het eerste behandelcontact worden samen met uw kind, concrete leerdoelen opgesteld. Na deze 5 behandelcontacten (waarbij ouders ook actief worden meegenomen) volgt er een korte tussen evaluatie. Van beide kanten kan er dan gekeken worden of er voldoende vooruitgang wordt geboekt en hoe verder te gaan. De gemiddelde behandelduur is vaak 6 tot 9 maanden, maar kan sterk verschillen per kind.
Het belangrijkste is in onze ogen het effect van de behandeling. Bij elk kind wordt aan het begin van de behandeling gemeten hoe de situatie is, door gezamenlijk doelen op te stellen en hier een cijfer aan te koppelen. Dit wordt vergeleken met eenzelfde meting verderop in de behandeling. Zo krijgt u en krijgen wij een beeld van de effectiviteit van de behandeling en kan deze zo nodig worden aangepast of voortgezet.
Ook liggen er algemene evaluatie vragenlijsten in de wachtkamer, die door ouders kunnen worden ingevuld. Hierin wordt onder andere gevraagd naar de tevredenheid over de behandeling en het contact met de behandelaar.